18 Eylül 2007 Salı


ORUÇORUÇLUYA MEKRUH OLMAYAN ŞEYLER
Soru: Oruçluya mekruh olmayan şeyler nelerdir?
Cevap: Oruçluya mekruh olmayan şeylerin başlıcaları şunlardır:1- Göze sürme çekmek,2- Misvak kullanmak. (Safilere göre zevalden sonra misvak kullanmak mekruhtur, (iane 1/47).)3- Serinlemek için bir bez parçasını ıslatıp vücuda sürmek,4- Misk ve gül gibi bir şeyi koklamak,5- Burna su çekmek6- Su ile ağzını çalkalamak,7- Kendisinden emin olmak kaydıyla eşini öpmek,8- Zayıf düşmemek kaydıyla kan aldırmak,9- Yıkanmak. (Bahru‘r-Raik 2/302; Tahtavî s. 559)
Bu bölüm haftada bir güncellenir bir sonraki güncelleme 21/09/2007
TASAVVUF NEDİR? SUFİ KİMDİR?RABITA GÖNÜLDEN GÖNÜLE KURULAN KÖPRÜ RABITA İLE İLGİLİ EDEPLER Kâmil mürşidin sahip olduğu yüksek ahlak, feyiz ve nurlar onun ruhâniyetinden ayrılmaz. Bu ruhaniyet zaman ve mekân ile bağımlı ve sınırlı değildir. Allahu Teala dilediği kullarına bu ruhaniyet yoluyla pek çok faydalar ulaştırır. İman Rabbani‘nin (k.s) belirttiği gibi; bu faydadan bazen mürşidin de haberi olmayabilir.Rabıtayı vasıta olmaktan çıkarıp gaye hâline getirmek yanlıştır.Rabıtadan asıl maksat mürşidin cesedini, elbisesi, zahiri şeklini düşünmek değil, onda tecelli eden, kalbine inen, yüzüne akseden, hallerini güzelleştiren ilâhî nur ve rahmeti seyredip Yüce Allah‘ı zikretmektir.Vesilelerin maksat kabul edilmeleri doğru değildir.

Soru: Fatiha Suresinde Yalnız Sana ibadet ederiz yazıyor peki sofiler neden Gavs'a ibadet ediyor?

Cevap:Kurban Şimdi bizim milletin görüş açısı bu, bizim Gavs'a ibadet ettiğimizi sanıyorlar.Onun içinde tarikatları kötülüyorlar.Bizim Abdulbaki hz. lerine ibadet ettiğimiz yok Abdulbaki hz. leri sadece aracıdır tövbemizde samimi olmamızı sağlar.Evet Fatiha suresinde öyle diyor ama başka bir ayettede Kim benim dostlarıma karşı çıkarsa, bana karşı çıkmış gbidir diyor.Tam olarak bilmiyorum karşı çıkma kelimesi ama öyle bir ayet var.Zaten Abdulbaki hz. bana ibadet edin demez, sadece bizim için dua eder.

Soru:Kalpleri Tedavai Edecek Mürşidi Nerden Anlarız?

Cevap:Hiç şüphesiz bedeni hastalıklarda ehli olmayana tedavi için gitmek, hastalığın artmasına tedavinin uzamasına sebep olur.Ama karşındakinin senin hastalığına gücü yetip yetmeyeceğini bilebilirsinama herşey niyet....

Sorularınız için: jack.pls@hotmail.com


Forum sitemiz: www.himmetgavs.iphorum.com

Hiç yorum yok: